DALICININ TATİL REHBERİ
derin dünya

Bir görünüp bir kaybolan güneşten, sonu gelmeyen sınav haftasından bunalıp yavaştan tatil planı yapmaya başlayanlara, bahar gezisi dönüşü hızını alamayıp başka denizlere açılmak için soluğu klavyesinin başında alacaklara dev hizmet! Dünyanın en ucuz dalış noktaları neredeymiş, hangi sezonda hangi dalış noktası idealmiş, hangi sular neleriyle ünlüymüş her şey bu listede.

Buyrunuz yaz okulu planlarınızdan vazgeçirecek beş cennet.

 

1) KIZILDENİZ

Sıcak ve temiz suyuyla, daha da önemlisi zengin biyoçeşitliliğiyle pek çok dalıcının hayallerini süsleyen Kızıldeniz özellikle yaz aylarında en çok tercih edilen yerlerden biri. Her sezonda üst düzey görüş imkanı da buradaki dalış noktalarının artılarından biri.

Havası/Suyu

Suyun sıcaklığı Haziran-Ağustos aylarında otuz dereceyi bulabiliyor, kış aylarında ise yirmi derece civarındaymış. Hava da yaz aylarında kırk dereceye ulaşabilirken, kış sezonunda yirmi derecenin altına pek düşmüyormuş.

Görülesi Canlıları

Küçük cins balıklar görmek istiyorsanız Kızıldeniz pek de ideal bir tercih olmayabilir. Köpek balığından yunusuna birbirinden görkemli türlerle instagram profilini şenlendirmek isteyenlere hitap ediyormuş bu bölge daha çok. Whale Shark (ışıklı gibi görünen enfes dev köpek balıkları) sezonu Mayıs sonundan Temmuz sonuna kadar görülebilirmiş. Bu cins daha çok kuzey taraflarında takılırmış, ama güneyde de görülebilirmiş. Ayrıca deniz kaplumbağalarının da yuvalanma sezonu bu tarihlere denk geliyormuş.

Kızıldeniz, güney kesimi daha zengin olmakla beraber, totalde sekiz yüzden fazla türe ev sahipliği yapıyormuş.

Maliyet

Türkiye çıkışlı turlar uçak biletleri ve beş yıldızlı otelde konaklama dahil 650-750 euro civarında.

Whale Shark

Whale Shark / Red Sea

 

2) COZUMEL, MEKSİKA

Resifleri ve kovuklarıyla ünlü bu bölge, sunduklarına oranla oldukça cüzi rakamlar talep ediyor. Büyük canlı türlerine zaafınız varsa; mağaralara, kovuklara, daha çok yer şekillerine ilgi duyanlardansanız Cozumel’den paket bakmaya başlayabilirsiniz. Batık tutkunuysanız diğer seçeneklere göz atmaya devam edin, burada aradığınızı bulamayabilirsiniz.

Havası/Suyu

Yıl boyunca yirmi derecenin altına düşmeyen sıcaklıklar kış sezonunda genel olarak 23-24 civarında, yaz aylarında ise 26-28 derece aralığındaymış. Suyun sıcaklığı da pek farklı değil. Kış aylarında yirmi derece ve üzerinde olmakla beraber yaz aylarında ortalama yirmi dokuz derece. Görüş de sezon boyunca üst seviyede.

Görülesi Canlıları

Meksika’nın en önemli üç dalış noktasından biri olan Cozumel; hemşire köpek balığı, fulya ve deniz kaplumbağası ile ünlü. Bölgeyi mükemmel yapan tek özelliği canlı çeşitliliği de değil üstelik. Cozumel’i ilginç kılan canlılarından çok mağaraları, kovukları, resifleri ve kanalları. Buradaki resifler, dünyanın en geniş ikinci resifinin bir parçası olduğu için bu bölge deneyimli ya da deneyimsiz bir çok dalıcının göz bebeği.

Maliyet

Lüks otellerde konaklama dahil bir haftalık konaklama ve dalış paketleri 800 dolardan başlıyor.

Caves of Cozumel

Caves of Cozumel

 

3) BONAIRE

Karayiplerin güneyinde yer alan bu ada, Karayiplerin en çok tercih edilen dalış noktası olarak kabul ediliyor. Bonaire sularında 470’ten fazla balık türü keşfedilmiş.

Havası/Suyu

Havası kış sezonunda ortalama 28, yaz sezonunda ortalama 31 dereceymiş. Hava bu kadar sıcak olsa da yağmur ihtimali göz önünde bulundurulmalıymış, ne zaman yağacağı pek belli olmazmış. Minik bir ayrıntı.

Görülesi Canlıları

Çoğu resifte kerevit, sini kaplumbağası ve yeşil kaplumbağalara rastlamak mümkünmüş. Rengarenk mercanlar ve barakuda sürüleri de bonusu.

Maliyet

Standart bir odada konaklama dahil bir haftalık bir dalış pakedini 500 doların altında bir rakama mal edebilirsiniz.

Bonaire

Bonaire

 

4) TAYLAND

Bayağı bir araştırdım, olmayan bir şey yok sanırım burada. Mağarasından kovuğuna, kanalından batığına, küçük balığından büyük balığına, hatta sualtı volkanik dağına (oha) kadar her şey mevcut. Beklentiniz ne olursa olsun hayal kırıklığına uğratmayacağı kesin. Görüş de sezona göre değişiklik gösterse de otuz metreye kadar açıkmış genelde. Sualtı fotoğrafçılığına/videoculuğuna ilgisi olanlar için özellikle ideal.

Havası/Suyu

Dalış için ideal dönem Kasım-Nisan arası olsa da yaz-kış tüm sezon dalınabilir bölgelere sahipmiş Tayland. Şubat-Mayıs arası en sıcak zamanlarını yaşayan bölge (30-35 derece), Haziran-Ekim ayları arasında da en soğuk günlerini geçiriyormuş. Suyun sıcaklığı da yıl boyunca 28-30 derece arasında dalgalanıyormuş.

Görülesi Canlıları

Whale sharks bu Tayland sularının da popüler canlılarından biriymiş. Şubat ve Mayıs ayları arasında görülebilirlik oranları zirve yapıyormuş. Manta vatozlarının da en sık görüldüğü zamanlarmış aynı zamanda bu periyot. Bu iki müthiş canlı haricinde her şeyden bir miktar bulunuyormuş bu sularda. Küçük balıklar, sadece Tayland’taki resiflerde görülebilen bazı çeşitler, leopar köpek balıkları da dahil.

Maliyet

Her şey dahil bir haftalık en baba turlar 1500 dolar civarı. Tavsiye edilen ortalama dalış süresi de iki hafta.

Poda Island, Thailand

Poda Island, Thailand

 

5) ENDONEZYA

Biyolojik çeşitliliğin merkez üssü olduğu iddia edilen Endonezya sularının türleri de dalış noktaları saymakla bitmiyor. Hakkında ne yazsam yetersiz kalacak.

Havası/Suyu

Yıl boyunca hava 23-30 derece aralığında seyrederken, su sıcaklığı ise 29-30 derece civarındaymış.

Görülesi Canlıları

Endonezya suları 3500’den fazla canlı türüne ev sahipliği yapıyormuş. WOW.

Pigme deniz atından çekiç kafalı köpek balığına, manta vatozundan ahtapota saymakla bitmeyen alabildiğine yoğun bir biyoçeşitlilik mevcutmuş burada.

Cidden saymakla bitmiyor gidip görülesi. +50 metre görüş imkanı varmış bu arada.

Maliyet

Haftalık paketler her şey dahil 1.700-2.000 dolar aralığında. Biraz daha pahalı diğerlerinden ama çalışanlar için ödenebilir bir miktar gibi sanki.

Indonesia

Indonesia

Bol güneşli, bol dalışlı tatiller!

KAYNAKÇA

Scuba Diver Life

Scuba Diving

PADI

Dive The World Forum