Editörün notu: 19 Aralık Cumartesi günü Zoom üzerinden kendini “her daim dalgıç” olarak tanımlayan İlsu Dirgin ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Üyelerimizden Berfin Yardımcı, kaçıranlar için söyleşide konuştuklarımızı derledi. Hem kendisine hem de keyifli sohbet için İlsu Dirgin’e tekrardan teşekkürler. Keyifli okumalar!
Sudan’dan Fiji’ye, Belize’den Meksika’ya uzanan dalış serüveniyle Aylak İlsu’yu Zoom’da ağırladık. Köpek balıklarıyla dalış, The Great Blue Hole, Mağara Dalışları ve çok daha fazlası üzerine d e r i n bir sohbet oldu. Kaçıranlar ve tekrar okumak isteyenler için bir solukta İlsu Dirgin, nâm-ı diğer Aylak İlsu.
Kimdir Aylak İlsu?
İlsu Dirgin, 1974 yılında İstanbul’da doğdu. Eğitimini İstanbul Erkek Lisesi ve Marmara Üniversitesi Almanca İşletme Bölümü’nde tamamladı. Uzun yıllar pazarlama alanında çalıştıktan sonra 2013 yılı itibariyle ofis hayatını bırakıp seyahat kültürü üzerine çalışmaya başladı.
Neden Aylak?
İşi olmayan, boş gezen, işsiz anlamına gelen “aylak” İlsu Dirgin için çok daha derin bir anlam taşıyor.
”Aylaklık etmek kentte yürümek sanatı demektir. Aylak, ormanda yürür gibi kentte yürür, keşiflere açıktır. Yüzleri ve yerleri gözetleyerek kişisel meraklarının peşinde asfaltta bitki toplar. Aylak amatör bir sosyologdur, aynı zamanda da güçlü bir romancı, bir gazeteci, bir siyaset adamı, bir anekdot toplayıcıdır. Hoş ve ince gözlemleri, notlar almadıkça ya da suç ortaklığı yapan bir kulak yorumlarını dinlemedikçe çoğu zaman anında unutulur, kaybolur gider.” David Le Breton, Yürümeye Övgü.
Okuduğu bu kitaptan oldukça etkilenen Aylak İlsu, “suç ortaklığı yapacak kulaklara” maceralarını anlatmak için 2006 yılında Türkiye’nin en eski ve aktif seyahat bloglarından biri olan aylakilsu.com’u kuruyor ve o gün bu gündür deneyimlerini meraklılarıyla paylaşıyor. Ayrıca Aylak Gezi Kulübü ile küçük gruplarla az gidilen rotalara macera turları düzenliyor.
Dalış hayatı ise 1994 yılında brövesini almasıyla başlamış, sonra ver elini dünya… Bugün CMAS 3* bröveli dalıcı olan Aylak İlsu’nun Pasifik Okyanusu’ndan Karayip Denizi’ne 500’ü aşkın dalışı bulunuyor.
Zoom üzerinden konuğumuz olan Aylak İlsu, bizlerle en ilginç dalış deneyimlerini paylaştı.
The Great Blue Hole
Jacques Cousteau’nun bile dalınabilecek en güzel bölgeler listesine aldığı The Great Blue Hole’e hayran kalmak işten değil. Çapı 300 metre, derinliği 120 metreyi bulan The Great Blue Hole dalıcıların hayallerini süsleyen dalış bölgelerinden biri. Aylak İlsu bu hayali gerçeğe dönüştürerek daldığı en güzel bölgeler arasına bu bölgeyi de katmış.
Meksika’da Mağara Dalışları
Düz yolda herkes araba kullanır, ancak iyi bir sürücü olup olmadığımız kriz anlarında belli olur. Meksika’daki mağara dalışları da dalıcılar için bu kriz anlarından sayılabilir. Neden mi? Gelin önce biraz bu mağaraların özelliklerini inceleyelim.
Oluşumu 65 milyon yıl öncesini bulan bu mağaralar ortaya dinozorların soyunu tüketen meteorun dünyaya çarpmasıyla çıkıyor. Mağaraların içindeki su, yağmur suyundan oluşuyor ve bu su dalıcılara berrak bir görüş sağlıyor. Fakat çatlakların arasından sızan tuzlu su sebebiyle dalışlarda oldukça yoğun bir kristalizasyonla karşılaşılabildiğini söyleyen İlsu, bazen 2 metre mesafedeki dalıcının bile ancak bir karartı olarak görüldüğünü söylüyor.
İşte bu noktada “challenge” başlıyor. Görüşün bu anlarda adeta su altında maskesiz yüzüyormuşsunuz gibi olduğunu düşünün. Eğitim dalışlarından da biliyoruz değil mi? Acaba karada öğrendiğimiz teorik bilgileri pratiğe döküp sakin kalabilir miydik? Aylak İlsu bu zorlu dakikaların, kişinin kendisini tanıması ve test etmesi için oldukça faydalı olduğunu dile getiriyor.
Kafessiz Köpek Balığı Dalışları
Doğru duydunuz, kafessiz! Çünkü insanlar aslında köpek balıklarının besin zincirinde bulunmuyorlar. Hatta bırakın yem olarak görülmeyi, yemlerine aday yırtıcı birer rakip gibi görüyor köpek balıkları biz dalgıçları. Sırtımızda tüp, üstümüzde neopren elbiselerle siluetimizin bir insandan öte balık formunu andırdığını söylemek yanlış olmaz sanırım. Kafessiz dalışı bizzat deneyimlemiş olan Aylak İlsu, kafesli dalışların ve köpek balıklarını beslemenin etik olarak sakıncalı olduğuna değiniyor ve biz dalıcılara turistik amaçlı kafes dalışlarını tercih etmememiz konusunda tavsiyelerde bulunuyor.
Güney Afrika ve Fiji köpek balıklarıyla dalmak için ideal bölgeler arasında. Bu deneyimler, doğru bir brifing ve iyi bir grup ile denenemeyecek dalış çeşidi olmadığının kanıtı oluyor bizlere.
Jacques Cousteau’suz Olmaz!
Aylak İlsu’nun bahsettiği son durak Sudan. Dalış derinliği 15 metre. Dalınan her bir metre ile 4’er yıl geriye gidelim ve kendimizi 60’lı yıllara ışınlayalım. Zira tam bu yıllarda Cousteau, Sudan’da çok önemli bir deney serisi gerçekleştirdi. Bu deneyde dalıcılar tam 30 gün boyunca suyun altında bir lagünün içinde yaşamışlar. Hatta deneyin 50. yılına özel, Fabien Cousteau çıtayı bir seviye yukarı çıkarıp Mission31 ile adeta Cousteau’ya meydan okumuş. Ve böylece 1963 yılında deneyin yapıldığı destinasyon Aylak İlsu’nun favorileri arasına girmeyi başarmış. Su altında 30 gün yaşamak nasıldır acaba?
Saros’ta Dalanın Sırtı Yere Gelmez
Türkiye’de en sevdiği dalış gölgesini soruyoruz. Cevabı net oluyor Aylak İlsu’nun: Saros. Canlılık bakımından oldukça beğendiğini söylüyor bu bölgeyi. Ayrıca diğer bölgelere kıyasla nispeten zorlu koşullarının dalıcıyı her türlü duruma karşı hazırlıklı hale getirdiğine de dikkat çekiyor. Şimdi brövesini sıcak denizlerde alanlar düşünsün!
Tamam o kadar da acımasız olmayalım, daha sıcak bölgelerde de favorisi var elbet: Çeşme Ayrık Taş. Bu bölgenin diğer popüler dalış bölgelerine kıyasla çok daha bakir kaldığını dile getiriyor. Kim bilir? Belki bir sonraki durağımız İzmir’dir.
Uygun Fiyatlı Yurt Dışı Rotaları
Sorduk kendisine: “Peki İlsu Hanım, biz henüz öğrenciyiz. Yok mudur gidebileceğimiz uygun fiyatlı yurt dışı dalış destinasyonları?” Olmaz olur mu? Kızıldeniz ve Filipinler. Filipinler’de dalış fiyatının ortalama 10-20 dolar aralığında olduğunu öğrendik kendisinden. Tüm bir gezi ise ortalama 6-7 günden toplam 18 dalış ile yol ve yatak dahil 2000 dolar civarı tutuyormuş.
CMAS brövesinin tüm dünyada dalış için herhangi bir sıkıntı çıkmaksızın geçerli olduğunu belirtirken, daha uzun süreli ve derin dalışlara ilgi duyanların Nitrox Brövesini araştırmalarını öneriyor.
Kaliteli bir dalış bilgisayarına sahip olmanın önemini de vurgulayan Aylak İlsu, dalış sporunu gelip geçici bir heves olarak görmeyenler için ekipman seçiminde kaliteye dikkat etmeleri ve bakımlarını düzenli yapmaları konusunda da öneride bulunuyor.
Tam Şu An Işınlansaydı?
İlsu Dirgin, tam şu an bir dalış bölgesine ışınlanabilse gideceği yer Mozambik olurmuş. Ne kadar daha önce gitmiş olsa da burada yaşadığı bir deneyime, bir âna yeniden ışınlanmayı tercih edeceğini söylüyor. Neden mi? Yaklaşık 10-15 metre uzunluğa sahip Kambur Balinaların dansını izleyebilmek için. Belki yakın zamanda bize kısmet olmaz, ancak şimdilik bir video ile bu ana ışınlanabiliriz.
Bir saate sığdırabildiklerimiz bu kadar. Meraklılarına çok daha fazlası Aylak İlsu’nun blog ve YouTube kanalında. Ve tabii dünyanın dört bir yanında, suyun altında 😊
Kaynakça: